Naar nieuws

Nieuws van Vitale Gelderse Vallei

6 september 2024

Er is begin september een update gestuurd over alles wat er gebeurde in het netwerk Vitale Gelderse Vallei. Welke inhoudelijke stappen partijen in de regio samen zetten en hoe we bouwen aan een netwerk voor toegankelijke, goede en betaalbare zorg en gezondheid in de regio Gelderse Vallei. We lichten er enkele highlights uit:

Programmamanagers stellen zich voor

In de opgaven van de Vitale Gelderse Vallei hebben de vijf programmamanagers van de inhoudelijke coalities een belangrijke rol. Anneke, Bram, Carla, Elly en Matthijs zijn in augustus gestart:.

  • Bram van Riezen is programmamanager Vitaal ouder worden;
  • Carla Lens is programmamanager van de coalitie Mentaal Vitaal. Onze collega Suzan Buitenhuis is lid van het programmateam;
  • Elly Martens is programmamanager Passende acute zorg;
  • Matthijs van Doorn is programmamanager Multiproblematiek. Hij neemt hierin het stokje over van Eefje de Bruijne;
  • Onze Mura-collega Anneke Jansen is gestart als programmamanager Kansrijk opgroeien. Als adviseur bij Mura heeft zij ruime ervaring op het gebied van geboortezorg en jeugd, bijvoorbeeld met Kansrijke Start, digitale gegevensuitwisseling in de geboortezorg (VIPP Babyconnect) en de ketenaanpak voor kinderen met overgewicht.

Betekenis geven aan gezondheidscijfers

Epidemioloog Jolanda Terpstra begint in september als kwartiermaker Data Onderzoek en Kennis (DOK) in Gelderse Vallei. Onze collega Ellen Selten is lid van het programmateam. Jolanda over de rol van data:

“Een cijfer over iets is slechts een beperkte, ‘platgeslagen’ blik op de werkelijkheid. De werkelijkheid is veel complexer. Data heeft haken en ogen, dus voor het totale plaatje moet je breder kijken. Wat mijn drijfveer is? Ik wil gezondheidsverschillen verkleinen door bij te dragen aan goede informatie, analyse en duiding van cijfers op het gebied van gezondheid. Het team DOK staat aan het begin van een uitdaging om de cijfers maar ook de verhalen, van allerlei partijen, onderzoeken en interventies in beeld te brengen. Het doel hiervan is te laten zien dat we in Gelderse Vallei inzetten op preventie en de beweging naar voren maken. Dat kan alleen maar samen, met alle partijen en inwoners.”

Om trots op te zijn

Voor en achter de schermen is iedereen druk bezig om verder te bouwen aan het netwerk. Met resultaten waar we trots op zijn:

  • De vijf programmamanagers van de inhoudelijke coalities zijn in augustus van start gegaan;
  • De kwartiermaker voor de coalitie Data, Onderzoek & Kennis start in september;
  • De snelle toets voor de aanvraag IZA transformatiemiddelen voor de coalitie Passende acute zorg is ingediend;
  • De snelle toetsen van de coalitie Mentaal Vitaal en de Regionale Digitale Infrastructuur zijn gereed en zo goed als ingediend;
  • De zeven samenwerkende gemeenten hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten, en een gezamenlijke meerjarenbegroting vastgesteld voor IZA SPUK;
  • Er is zoveel belangstelling voor onze eerste grote netwerkbijeenkomst op 26 september dat er zelfs collega’s op de wachtlijst staan;
  • Zorgorganisaties starten een regionaal ondersteuningsplatform om patiëntgegevens onderling in te kunnen zien;
  • De inhoudelijke coalities werken hard aan de uitvoering van de werkagenda. De werkagenda voor 2025 krijgt steeds meer vorm. Veel groepen zetten projecten op over organisatiegrenzen en sectoren heen;
  • Er wordt werk gemaakt van het goed neerzetten van de vijf ketenaanpakken in de regio. Op basis van het onderzoek dat Mura hiernaar deed, gaat de GGD met de gemeenten nu aan de slag;
  • De voorbereidingssubsidie van ZonMw is toegekend zodat we het netwerk verder kunnen versterken en professionaliseren.

Arbeidsmarktbijeenkomst met alle branches op 14 oktober

De arbeidsmarkt is één van de speerpunten in het Regioplan waarop al goede initiatieven lopen. Voor de gezamenlijke opgave is nog meer nodig en daarom werkt Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn (WZW) samen met alle zorg- en welzijnsorganisaties in Gelderse Vallei aan een integraal én concreet arbeidsmarktplan dat initiatieven verbindt en impact maakt. Op maandag 14 oktober halen alle branches van 13.30 tot 17.00 uur input op tijdens een arbeidsmarktbijeenkomst (locatie volgt). Alle bestuurders ontvingen een uitnodiging met het verzoek ook iemand vanuit hun organisatie aan te laten sluiten. Wens je meer informatie? Neem contact op met Pascalle Neijenhuis (directeur-bestuurder WZW) via p.neijenhuis@wzw.nl / 06 – 124 25 422.

Regio-opgaven in Gelderse Vallei

In het netwerk Vitale Gelderse Vallei werken de zeven gemeenten, regionale zorg- en welzijnsorganisaties, onderwijs- en kennisinstellingen, woningbouwcorporaties en zorgverzekeraar Menzis met elkaar samen om de afspraken van het regioplan te realiseren. Deze vijf regio-opgaven staan centraal:

  1. Kansrijk opgroeien;
  2. Mentaal vitaal;
  3. Vitaal oud worden;
  4. Passende acute zorg;
  5. Passende zorg en ondersteuning bij inwoners met meerdere problemen.

Nieuwsbrief

Interesse om de volledige nieuwsbrief te ontvangen? Geef het door aan Sabine Veldhuis (sveldhuis@zgv.nl) of Eefje de Bruijne (eefjedebruijne@mura.nl).