Naar nieuws

Week voor de Gezonde Jeugd: vier bruikbare tips!

3 maart 2020

Van 16 tot en met 20 maart is het de “Week voor de Gezonde Jeugd”. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), gemeenten en partners organiseren deze week door heel Nederland activiteiten om aandacht te vragen voor een toekomst waarin iedereen gezond kan opgroeien. Een toekomst waarin iedereen gezond eet, genoeg beweegt en goed slaapt. Wat doe jij om bij te dragen aan een gezonde toekomst?

Laat je inspireren door onze tips! En inspireer daarmee ook meteen je (jeugdige) patiënt of cliënt.

 1. Infographic Beweegrichtlijnen
  Breng jij genoeg beweging in je dag? Bekijk de Infographic Beweegrichtlijnen van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
 2. De Beweegcirkel
  Stimuleer patiënten en cliënten om meer te bewegen met behulp van de Beweegcirkel. “In vijf stappen krijg je inzicht in huidig beweeggedrag, maak je samen plannen om meer te bewegen en om dit vol te houden” aldus het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
 3. De Gezonde wachtkamer
  Geen folders of posters in de wachtkamers van drie Vlaardingse gezondheidscentra, maar (zit)ballen, elastieken en trappers. Zo wordt de wachttijd door veel mensen efficiënt en actief benut.
 4. Tips van jongeren om beter te slapen
  Bijna de helft van de jongeren slaapt te kort. Juist voor deze doelgroep is slaap ontzettend belangrijk. Te weinig slaap heeft een nadelig effect op het geheugen, schoolprestaties en stemming van jongeren. Welke oplossingen jongeren zelf aandragen om meer en/of beter te slapen lees je in het rapport “Jongeren & Slapen” van TeamAlert.

Met het project Gezondhuizen dragen wij bijvoorbeeld zelf ons steentje bij aan de toekomst van een gezonde jeugd. Binnen dit gezondheidsbevorderende project voor jonge gezinnen in de wijk Veldhuizen in Ede, organiseren we regelmatig Expeditie Gezondhuizen waarbij kinderen in spelvorm worden uitgedaagd op het gebied van bewegen en gezonde voeding. Maar het project, waarvan Mura projectleider is, omvat meer. Zo zijn verschillende zorgaanbieders zoals de verloskundige, diëtist en fysiotherapeut betrokken bij het stimuleren van een gezonde leefstijl binnen jonge gezinnen.

Heb je zelf meer ideeën voor sport en beweging onder de jeugd? Neem contact op met Anneke Jansen.