Naar nieuws

Veranderkracht is een kwestie van kunnen en willen

30 november 2021

Veranderkracht, wat is dat eigenlijk? Het draait om wendbaarheid en veranderbereidheid. Dat zijn namelijk de basisingrediënten die zorgen dat jouw medewerkers klaar zijn om dé zorgmedewerkers te worden die in de toekomst nodig zijn. Vol energie en met humor deelde Suzanne Verheijden van Buro Strakz in november haar kennis en tips in onze online workshop over veranderkracht.

Het lijkt bijna een wiskundige formule: Veranderkracht = wendbaarheid (kunnen) + veranderbereidheid (willen). Toch is dit waar het in de kern om gaat. Een succesvolle verandering vraagt om een medewerker die wil en kan veranderen.

Geloven in de (veranderende) toekomst

Wendbaarheid zegt iets over het vermogen van medewerkers om bestaande overtuigingen, denkpatronen en gedrag in relatie tot de buitenwereld en zichzelf te observeren en los te laten wanneer een veranderde context dat vraagt. Veranderbereidheid zegt iets over de wil om mee te werken aan aanpassingen en veranderingen binnen bijvoorbeeld de structuur, cultuur of werkwijze van een organisatie of team. Het wordt toegeschreven aan personen die zich positief opstellen ten opzichte van (aankomende) veranderingen en die zich willen inspannen om deze veranderingen te ondersteunen of te versnellen. Medewerkers die bereid zijn om te veranderen, geloven in de positieve uitkomsten van de voorgestelde verandering en staan er daarom ook voor open.

Benieuwd naar jouw veranderkracht? Test het hier:

Zelftest veranderkracht (Buro Strakz) 

Deze test is ook leuk om samen met je team te doen. Of vraag eens een collega de test over jou in te vullen en bespreek deze met elkaar.

Meer informatie of sparren?

In 2022 organiseren we een vervolg op deze workshop, waarin we aandacht geven aan ‘mogen veranderen’. Dit vraagt om een veranderbereide leidinggevende. Houd hiervoor de bijeenkomsten op onze website in de gaten of abonneer je op onze nieuwsbrief. Verder sparren over de veranderkracht van je team of alvast meer informatie? Neem gerust contact op met Esmee Boerstal.