Naar nieuws

Vallei Vitaal draait door: Ouderenzorg Gelderse Vallei stelt de patiënt centraal

22 april 2021

Vallei Vitaal draait door! En dat gebeurt zeker, want de energie van deze regionale samenwerking spatte van het beeldscherm tijdens de livestream begin april. Mura was medeorganisator van deze netwerkbijeenkomst over ouderenzorg voor alle partijen die betrokken zijn bij het programma Vallei Vitaal. “Je voelt de energie: met elkaar gaan we dit realiseren!” Dat vatte de bijeenkomst treffend samen. Bekijk de compilaties van de bijeenkomst hieronder.

Mura-adviseur Mariëtte de Vries trad als tafelhost in de voetsporen van Matthijs van Nieuwkerk. “De ouderenzorg in Gelderse Vallei is een dynamisch speelveld. Hoe gaan we om met alle uitdagingen? Houden we het met elkaar onder controle?”, trapte Mariëtte af. Met prikkelende vragen en stellingen kwam de discussie op stoom, met Mariëtte als onafhankelijke spil om de juiste punten boven tafel te krijgen. Kijkers kregen inzicht in de actuele thema’s die spelen in de ouderenzorg in de regio, zoals het belang van advance care planning waarbij de patiënt de regie krijgt over behandelwensen en ongewenste zorg wordt voorkomen. “Zodat niet alles wat in de zorg kán, ook daadwerkelijk móet”, volgens Dave Tjan, intensivist en medisch leider acute zorg bij Ziekenhuis Gelderse Vallei.

Energie

Er ontstonden interessante discussies aan tafel over de toekomst van de ouderenzorg. Hans Somer, bestuurder van Zinzia: “Er moet veel en veelzijdig ontwikkeld en gerealiseerd worden in het belang van blijvend goede en voldoende zorg voor ouderen. Hiervoor is samenwerking tussen de zorgsectoren een belangrijk uitgangspunt voor de komende periode.”

Ton Poos, bestuurder van Vilente en dagvoorzitter van de bijeenkomst, prijst de betrokkenheid en deskundigheid van de tafelgasten. “We willen met elkaar garant staan voor de beste zorg voor alle ouderen in de Gelderse Vallei. Je voelt de energie: met elkaar gaan we dit realiseren. Dit zie je ook terug in de initiatieven die op dit gebied al zijn ontstaan, zoals het Gezondheidshuis Barneveld, advance care planning en natuurlijk het project ‘ongelabelde’ bedden.”

Verbindende rol

Mura treedt binnen de ouderenzorg in Gelderse Vallei op als projectleider en heeft een verbindende rol voor alle partijen uit het veld. Een aantal partijen kent elkaar al goed en werkt in toenemende mate met elkaar samen. Maar de uitdagingen binnen de ouderenzorg zijn erg groot. Zitten we in deze regio nu op het juiste spoor? Werken we voldoende samen? En hoe kunnen we onze ambities versterken en versnellen? Dat waren de vragen die in deze netwerkbijeenkomst centraal stonden. De bijeenkomst bracht veel positieve energie en enthousiasme om de uitdagingen in de ouderenzorg met elkaar aan te gaan. De Gelderse Vallei is er klaar voor!

Kijk de registratie van de livestream hier terug:

Impressie van de netwerkbijeenkomst Vallei Vitaal draait door!
Impressie van de tafeldiscussie Vallei Vitaal draait door!