Naar nieuws

Oplossingsgerichte groepsconsulten in de verloskundigenpraktijk

14 januari 2022

Voor de verloskundigen en de zwangere vrouwen is het even wennen: oplossingsgerichte groepsconsulten in plaats van individuele gesprekken. Zuiver Verloskundigen en Sela Verloskundigen uit Ede gingen er afgelopen zomer mee aan de slag. Wat zijn de bevindingen?

Zuiver Verloskundigen en Sela Verloskundigen zijn beiden betrokken bij Gezondhuizen. Binnen Gezondhuizen zijn er positieve ervaringen met zowel het oplossingsgericht werken als met thematische groepsconsulten op het consultatiebureau. Hieruit ontstond het idee om de oplossingsgerichte groepsconsulten ook in de verloskundigenpraktijk in te zetten. Want, samen weten we immers meer!

Hoe het werkt

In plaats van een individueel consult kunnen zwangere vrouwen tijdens twee of drie momenten in de zwangerschap kiezen voor een oplossingsgericht groepsconsult. Deze consulten zijn laagdrempelig en interactief. De deelneemsters brengen zelf de onderwerpen in waarover ze met elkaar in gesprek willen. De verloskundige of assistente die aanwezig is helpt hierbij door het stellen van oplossingsgerichte vragen. Oplossingstaal heeft een focus op de gewenste toekomst en is een actietaal die de zwangere uitnodigt om de leiding te nemen over het te volgen traject en tempo. Het heeft een positieve toon, is eenvoudig en ter zake.

Goede sfeer en uitdagingen

In de afgelopen maanden zijn er zes oplossingsgerichte groepsconsulten geweest. De deelnemers geven aan een fijne en veilige sfeer te ervaren en het leuk te vinden andere moeders in spé te ontmoeten. Er is zelfs een groep die elkaar wil blijven ontmoeten! Ook de verloskundigen zijn enthousiast: “De groepsbijeenkomsten duren langer dan een individueel consult, namelijk twee uur in plaats van vijftien minuten. En dat is fijn, want in een individueel consult is vaak te weinig tijd om te spreken over onderwerpen als leefstijl, voeding van de baby, hechting en de periode na de bevalling, terwijl daar soms wel veel vragen over zijn”. Het is erg wisselend of een zwangere wil (en kan) deelnemen aan een groepsconsult, wat nu soms nog resulteert in een kleine groep. Ook de hoeveelheid en diversiteit aan onderwerpen die de vrouwen inbrengen verschilt erg. Maar, geeft een verloskundige aan: “Het is zo fijn om te zien hoe de zwangeren op elkaar reageren, elkaar helpen en leren van elkaars ervaringen!”.

Meer informatie

Ben jij benieuwd of oplossingsgerichte groepsconsulten ook werken voor jouw praktijk? Neem contact op met Esmee Boerstal. Zij praat er graag met je op door.