Naar nieuws

Oogvallei, samen werken aan de beste OogZorg

10 september 2019

Bijna iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken: slechter wordende ogen. Ook oogaandoeningen komen steeds vaker voor. Reden voor huisartsen en oogzorgprofessionals in de regio Ede om samen met Mura een innovatief project ‘Oogvallei, samen werken aan de beste OogZorg’ te starten om de samenwerking op het gebied van oogzorg te versterken. Dit levert voordelen op voor zowel de zorgverlener als de patiënt!

Nieuwe werkwijze
Binnen dit project van drie jaar verwijzen huisartsen in de regio Ede patiënten met bepaalde oogklachten, zoals niet acute flitsen en/of vlekken, door naar een deelnemende oogzorgpraktijk in plaats van naar een oogarts. In deze oogzorgpraktijk diagnosticeren en behandelen optometristen de oogklachten. Indien nodig verwijzen optometristen een patiënt daarna rechtstreeks naar de oogarts, altijd met terugrapportage naar de huisarts.

De nieuwe werkwijze is bedoeld om onnodige verwijzingen naar de oogarts te voorkomen. Oogartsen krijgen daardoor meer ruimte voor de complexere patiënten. En de patiënt kan dichtbij huis, zonder eigen risico, terecht voor goede zorg. Een mooi voorbeeld van de juiste zorg op de juiste plek!

Aan de slag!
Vanaf 1 september verwijzen huisartsen voor bepaalde oogklachten naar de deelnemende oogzorgpraktijk. Hierbij maken ze gebruik van het ontwikkelde verwijsbeleid en zorgpad. Verwijzen gaat eenvoudig en snel via Zorgdomein. Om de patiënt te informeren hebben we een infographic gemaakt, bedoeld voor het wachtkamerscherm. Klik hier voor de infographic in pdf.

Verbeteren en borgen
Inzicht in resultaten is een voorwaarde om de aanpak te verbeteren en bij succes te borgen. Gedurende het project verzamelen we daarom gegevens en organiseren we evaluatie- en casuïstiekbesprekingen. Zo leren we continu en kunnen tijdig bijsturen waar nodig. Hiermee dragen we bij aan een goede kwaliteit van oogzorg op de juiste plek. Dit project is een vervolg op de pilot ‘Beter Zicht’ uit 2017, die destijds goede resultaten opleverde.

Voor vragen over het project kun je terecht bij Suzan Buitenhuis, projectleider en adviseur Mura Zorgadvies, via suzanbuitenhuis@mura.nl of 06-13828732.

‘Oogvallei, samen werken aan de beste OogZorg’, is een innovatief project waarin Oogzorgpraktijken Nederland (OZPN), Huisartsen Gelderse Vallei (HAGV), Bergman Clinics, Menzis en Mura Zorgadvies samenwerken aan goede oogzorg met oog voor de patiënt.