Naar nieuws

Mura in De Eerstelijns: “Meteen de juiste diagnose voor de patiënt met darmklachten”

8 juli 2019

Mura werd geïnterviewd voor vakblad De Eerstelijns van juli. Directeur Eefje de Bruijne lichtte, samen met mede-initiatiefnemers Jos Dirven en Ben Witteman, toe wat een nieuwe thuistestkit voor buikklachten kan betekenen voor mensen met chronische buikklachten. Een pilot met deze test die Mura begeleidde, wees uit dat de test het aantal (onnodige) verwijzingen naar het ziekenhuis met meer dan de helft vermindert. Patiënten kunnen bovendien beter, sneller en goedkoper worden behandeld. Een grootschalig implementatieonderzoek moet de weg vrijmaken voor landelijke toepassing, zo wordt in het artikel beschreven.

Angst voor darmkanker
“Iedere week meldt zich in de praktijk wel een patiënt met chronische buikpijnklachten”, vertelt Jos Dirven, huisarts in Renswoude en een van de initiatiefnemers van de pilot. “Meestal is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) de oorzaak: een vervelende, maar relatief onschuldige aandoening. Maar de huisarts kan op basis van de klachten soms moeilijk bepalen of het PDS is of bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of darmkanker. De angst bij patiënten dat ze darmkanker hebben, is daarnaast groot. Gevolg is dat huisartsen hen vaak doorverwijzen naar het ziekenhuis voor een endoscopie.”

Wachttijd darmonderzoek in ziekenhuis
“Vanwege de grote vraag moeten patiënten al gauw vier tot zes weken wachten op dit darmonderzoek”, zegt mede-initiatiefnemer Ben Witteman, maag-darm-leverarts van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. “Bij minder dan een derde van hen blijkt er vervolgens daadwerkelijk sprake van ernstige gezondheidsklachten.”

Goede indicator
De resultaten van de pilot waren veelbelovend. Dirven: “Het meest opvallend is dat huisartsen door de inzet van de testen 53 procent minder patiënten hebben doorverwezen naar het ziekenhuis dan ze zonder de testen zouden doen.” Deelnemende huisartsen waren tevreden over de thuistestkit.

Lees hier het volledige artikel!