Naar nieuws

Leven met dementie in Rivierenland

14 mei 2019

In Rivierenland staan mensen met dementie en hun mantelzorgers er niet alleen voor. Zij kunnen een beroep doen op ondersteuning door diverse professionals die samenwerken in het Netwerk Dementie Rivierenland. De kern is een getrapte aanpak, op maat: lichte zorg wanneer mogelijk, zwaardere zorg indien nodig. Het interview met Joop en Lien van den Brink geeft een mooi voorbeeld hoe de professionals van het Netwerk Dementie Rivierenland zorg en ondersteuning bieden.

Joop en Lien van den Brink uit Tiel

Leven met dementie in Rivierenland
Joop van den Brink uit Tiel werd in 2016 op 86-jarige leeftijd getroffen door een herseninfarct. Drie dagen lang kon hij niet spreken, maar was hij wel bij volle bewustzijn. Anderhalf jaar later werd de diagnose vasculaire dementie bij hem vastgesteld, een vorm van dementie waarin hersenvaten beschadigen en zorgen voor problemen met denken, spreken en handelen. Dankzij de liefdevolle zorg van zijn vrouw Lien (80), zijn kinderen en professionele hulp kunnen zij nog steeds thuis blijven wonen in Tiel.

Lees het verhaal van Joop en Lien over hoe zij leven met deze vorm van dementie en hoe zij daarbij worden ondersteund door zorgprofessionals, op de website van Dementieconsulenten Rivierenland.

Over Netwerk Dementie Rivierenland
In Rivierenland kampen ruim 3.000 mensen met een vorm van dementie. Naar verwachting verdubbelt dat cijfer in de komende twintig jaar. Een enorme complexe ziekte voor de persoon zelf, maar ook voor mensen in zijn of haar omgeving. Om de beste zorg te bieden, zetten professionals uit de zorg en het sociale domein zich gezamenlijk in om de zorg zo goed mogelijk te organiseren voor mensen met dementie en hun omgeving. Dit netwerk bestaat uit Zorgcentra De Betuwe, Santé Partners (STMR), SZR, de gemeenten in Rivierenland en Alzheimer Nederland, regio Rivierenland, Mura Zorgadvies, Dementieconsulenten Rivierenland, Eerstelijns Centrum Tiel en Zorggroep Gelders Rivierenland. Zij werken nauw samen met de geheugenpolikliniek van het Ziekenhuis Rivierenland en vele andere zorg- en sociale organisaties in Rivierenland. Het Netwerk Dementie Rivierenland is onderdeel van het Programma “Samen… Oud in Rivierenland”.

Meer informatie of contact opnemen? Ga dan naar www.dementierivierenland.nl/netwerk-dementie. Je leest hier onder meer de werkwijze van het netwerk. Heb je vragen? Mail dan gerust naar info@dementierivierenland.nl.

Fotografie: Charles Dumas