Naar nieuws

Hoe help je je patiënt om te gaan met digitale zorg?

20 december 2022

Zelf uitslagen ophalen in je patiëntenportaal met je DigiD, een afspraak maken online, een e-healthconsult, beeldbellen, PGO of je QR-code scannen bij de aanmeldzuil. Allemaal vormen van digitale zorg. Stuk voor stuk mooie ontwikkelingen. Maar kunnen patiënten er allemaal mee omgaan? Met deze factsheet help je ze op weg.

De digitale vaardigheden van onze patiënten

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven of rekenen en hebben daardoor vaak ook moeite met digitale vaardigheden. Daarnaast voelt de helft van alle Nederlands die 65 jaar of ouder zijn, zich niet voldoende digitaal vaardig. Ook heeft één op de vier mensen beperkte gezondheidsvaardigheden, wat betekent dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen, beoordelen en gebruiken van informatie over gezondheid.

Bied hulp met deze tips (en een beetje geduld)

Hulp bieden bij het aanleren van digitale vaardigheden is natuurlijk eenvoudiger gezegd dan gedaan, zorgverleners hebben het al druk genoeg met de zorg zelf en dan komt dit digitale thema er ook nog bij. Toch kan het tijd schelen als je de patiënt een klein beetje op weg helpt, een digitaal vaardige patiënt is klaar voor de toekomst. Digitaliseren met je patiënt blijft maatwerk, dat is de realiteit. Bedenk maar dat 90% van de ouderen inmiddels kan internetbankieren, een mooi voorbeeld van geef hulp en heb geduld. Daarom eerst twee checks:

Factsheet: organisaties die je patiënt kunnen ondersteunen bij digitale zorg

Klik voor een vergroting

Help mee om digitalisering een impuls te geven in onze regio, sta stil bij digitalisering samen met je patiënt. Weet dat er laagdrempelig ondersteuning beschikbaar is voor je patiënt, handig om naar te verwijzen. Je vindt de organisaties overzichtelijk gepresenteerd in deze infographic.
De links uit de infographic vind je hieronder:

  1. https://digihulp.nl/app/uploads/2021/11/ADS-Digihulp_Vragenlijst-Digitale-Basisvaardigheden.pdf
  2. https://www.pharos.nl/kennisbank/quickscan-digitale-vaardigheden-van-uw-patienten/

Meer informatie over digitalisering

Neem contact op met Huub Creemers.