Naar nieuws

Gezondhuizen op school: een geslaagd eerste jaar in Ede!

21 juni 2022

Een pakje Wicky, jus d’orange, een witte boterham met hagelslag, een chocolade mueslireep en een KitKat. Zomaar  een kleine greep uit de etenswaren die kinderen meenemen naar school. Niet de meest gezonde keuzes. Basisschool Al Amana Goudenstein zag het en wilde onder andere via gezonde voeding meer kinderen een gezonde toekomst geven. Daarom ontwikkelden ze samen met Mura Zorgadvies het projectplan Gezondhuizen op school en vroegen er subsidie voor aan. Na toekenning van de subsidie ging het project in september 2021 van start.

De school besteedde op verschillende manieren en momenten aandacht aan een gezonde leefstijl. Zo gaf diëtist Shan Chu voedingslessen in de klas, werden er thee-ochtenden georganiseerd voor ouders en volgden de leerkrachten een inspiratiesessie en een training ‘Oplossingsgericht werken in de klas’.

Wethouder Leon Meijer gemeente Ede

Belang van gezonde voeding

Als klap op de vuurpijl bereidden de leerlingen en leerkrachten samen met diëtist Shan Chu en met ondersteuning van Mura Zorgadvies een gezonde lunch op school. Deze vond plaats in mei. Voor deze lunch werden ouders en andere belangstellenden uitgenodigd. Ook wethouder Leon Meijer was namens de gemeente Ede aanwezig. Hij vertelde over het belang van gezonde voeding, ging in gesprek met de leerlingen en genoot van de gezonde lunch. Het doel was om de kinderen te leren wat een gezonde lunch is en dat die gemakkelijk klaar te maken is. Door de ouders hierbij te betrekken wilden we ook bij hen bewustwording creëren over wat (het belang van) gezonde voeding is.

Uitbreiding naar andere scholen

De lunch vond plaats op het schoolplein waar het zonnetje volop scheen. Deelnemers genoten van heerlijke gezonde gerechten en de opkomst van ouders en familie was groot. Het was een geslaagde dag die voor herhaling vatbaar is. Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden om Gezondhuizen op school uit te breiden naar andere scholen in Ede.

Meer informatie

Wil je meer weten over Gezondhuizen? Of de mogelijkheden van een project als Gezondhuizen op school? Neem contact op met Susan Adam, zij vertelt je er graag over.