Naar nieuws

Op zoek naar slimme én warme technologie in de zorg

5 juni 2019

De slimme lepel, de slimme lamp, de slimme medicijnbox, slim wonen 2.0, het slimme horloge of ‘gewoon’ lichttherapie. Maar ook kleine aanpassingen zoals de verlengde trapleuning of brandmelders die gekoppeld zijn aan lampen in huis. Dit en meer zag adviseur Suzan Buitenhuis op het congres Slimmer Thuis. Een congres dat bol stond van nuttige technologie, hippe innovaties en slimme hulpmiddelen.

Goed voorbereid…
Als 31-jarige in goede gezondheid ben je niet iedere dag bezig met oud zijn… Toch krijgen we er op een dag allemaal mee te maken. Daardoor vraag je jezelf toch af: wat kun je nu al doen om de toekomst goed in te gaan? En hoe kan ons werk als adviseur bij Mura Zorgadvies daaraan bijdragen? Daarbij denk je dan wellicht aan allerlei nuttige technologieën en toepassingen die ons nu en in de toekomst gaan helpen met het oud worden, oud zijn en gezond oud blijven. Want, iedereen weet: in Nederland gaan we met de zorg een uitdagend tijdperk in.

Slimmer Thuis
Een paar feiten uit de openingspresentatie van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, die de urgentie van innovatie en technologie benadrukte:

  • Momenteel werkt één op de zeven Nederlanders in de zorg;
  • Er komt een dubbele zorgvraag op ons af!
  • Om aan die zorgvraag te kunnen beantwoorden, moet er dan wel één op vier mensen in de zorg gaan werken in de toekomst;
  • Nederland heeft een solidair zorgsysteem waarin jong voor oud en gezond voor ziek betaalt;
  • We leveren hoge kwaliteit en de wereld kijkt naar ons op het gebied van de gezondheidszorg!
  • Maar om dit ook in te toekomst te kunnen blijven realiseren, is innovatie en technologie essentieel.

Warme technologie in de zorg?
Hoe gaan we die uitdaging aan? Overal robots?! Natuurlijk wil niemand dat het menselijk contact verdwijnt en dat robots de overhand krijgen; niet op kantoor, niet in de sportkantine en al helemaal niet in de zorg, want dat is toch mensenwerk waar aandacht en liefde voorop staan!? Maar wat als handige technologieën een deel van het werk verlichten of overnemen waardoor er juist méér of minimaal evenveel tijd en aandacht is voor persoonlijk contact? Dat we vlot door de supermarkt lopen met onze handscanner en daardoor niet hoeven te wachten bij de kassa? En daardoor tijd besparen die we met onze familie en vrienden door kunnen brengen? Dan kan innovatie alleen maar van toegevoegde waarde zijn! Samen op zoek naar warme technologie dus: wat betekent dat er aandacht blijft voor de menselijke kant. En opschalen van goedwerkende initiatieven. Daar dragen we vanuit Mura graag ons steentje aan bij!

Wil je meer weten over ‘slimmer’ oud worden? Zie je de kansen van e-health en domotica en wil je ermee aan de slag? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.