Naar nieuws

Kennissessie: “De AVG & e-health”

24 april 2018

Bevlogen sprekers, een gevarieerd publiek van zorgverleners en een prachtig uitzicht over de Nederrijn. Een impressie van de druk bezochte bijeenkomst over de AVG en e-health.

E-health
De avond werd geopend door e-health specialist Martine Rooth, die de vele mogelijkheden van e-health in een vogelvlucht liet zien. Van laagdrempelige oplossingen, zoals het online afspraken maken, tot online platforms voor zorgverlener en patiënt. Er zijn talloze opties, maar worden ze ook benut? Mura Zorgadvies vroeg de deelnemers wat zij nu al gebruiken op het gebied van e-health. Hieronder het resultaat in een wordcloud. De deelnemers bleken al meer te gebruiken dan ze dachten!

Nadat de wordcloud gemaakt was, spraken de deelnemers verder over de (mogelijke) nieuwe implicaties van e-health in hun dagelijkse praktijk. In kleine groepjes bespraken ze verschillende opties, zoals het e-consult, het gebruik van een online agenda en een digitaal MDO. Ook werd nagedacht over de voor- en nadelen van e-health en welke stappen als eerste gezet kunnen worden.

AVG
Na de pauze nam Alex Beckers het woord. Hij besprak op een duidelijke en leuke manier de AVG: wat moet je regelen, maar ook: wat hoef je niet te doen? Het onderwerp leefde bij de deelnemers; er kwamen tal van vragen uit het publiek. Een aantal antwoorden delen we hier.

Wist u bijvoorbeeld al dat…:

  • Veel onderdelen van de AVG voorheen ook al verplicht waren?
  • Voorbeelden van een verwerkingsregister te vinden zijn bij koepelorganisaties/beroepsorganisaties?
  • U niet expliciet toestemming van de door u behandelde patiënt hoeft te vragen voor de verwerking van medische gegevens?
  • Het verplicht is om alle datalekken zelf te registreren en een verkeerd bezorgde brief die geopend is ook een datalek is?
  • Het aan te raden is encryptie toe te passen op uw laptop?

Mura Zorgadvies organiseert regelmatig kennissessies. Deze kennissessie over de AVG en e-health is door deelnemers met een 8 gemiddeld beoordeeld!

Heeft u vragen over de AVG of e-health? Neem dan gerust contact met ons op.