Naar nieuws

JZOJP: Ga samen voor goud!

1 oktober 2019

Door Ingrid Elie

Wat hebben een gouden Olympische medaille voor het Nederlands dames waterpoloteam en JZOJP met elkaar te maken? Op het eerste gezicht niets. Tijdens de Tweedaagse van InEen op 25 en 26 september bleek echter van wel.

Tijdens deze tweedaagse lieten sprekers vanuit VWS, het sociaal domein, ziekenhuizen en uiteraard uit de eerste lijn zelf, hun licht schijnen op JZOJP. Dit gebeurde zoveel mogelijk aan de hand van concrete vragen als: Wat is de urgentie? Wat kunnen en moeten we ermee? Wat is de rol voor de eerste lijn? En wie zijn daarbij verder nog nodig? Hoe komen we tot een gedeeld beeld van wat nodig is in ónze regio? Want één ding is duidelijk: JZOJP realiseer je niet alleen! Dat doe je samen met andere regionale partijen en partners in de zorg, in een netwerk. Een lastige opdracht dus: een netwerk vormen in de regio en JZOJP realiseren! Is dat wel haalbaar?

Positieve vibe
Gelukkig kregen we als aanwezigen bij de conferentie een positieve vibe door Robin van Galen, coach van het Olympisch goud winnende dames waterpoloteam in 2008. De enige gouden Olympische medaille die een waterpoloteam ooit voor Nederland won! Gedreven en enthousiast liet hij zien hoe je meer kunt bereiken dan je ooit voor mogelijk gehouden had. Dat is de drive en de energie die we nodig hebben in de eerste lijn als het gaat over JZOJP. Schouders eronder… kijken naar en geloven in mogelijkheden, kansen en soms ook in wonderen. Met de drie P’s: het juiste plan, de juiste people en passie kom je een heel eind, leerde Robin ons.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

In de regio in de praktijk brengen
Mooie woorden, mooie visies en een mooie infographic gemaakt door InEen. En nu? Hoe nu verder? Hoe doen we dat dan praktisch in onze regio? Belangrijke vragen. Want er schuilt vaak een kloof tussen de theorie van het samen werken aan JZOJP en het daadwerkelijk in de praktijk brengen in de regio. En die kloof overbruggen vraagt om maatwerk. Wat past in onze regio, waar begin je? Hoe vormen we een netwerk en met wie?

Samen aan de slag
Om het gemakkelijker te maken er in de praktijk mee aan de slag te gaan, zijn subsidies beschikbaar. Mura Zorgadvies werkt al jaren aan het thema JZOJP. We hebben voorbeelden van projecten/initiatieven in onze regio en daarbuiten: kijk maar eens naar de cases hieronder. Onze adviseurs gaan graag met je in gesprek over hoe we je JZOJP-idee (mogelijk met een subsidie) samen tot een succes kunnen maken. Neem gerust contact op!