Naar nieuws

Online Netwerkbijeenkomsten Oncologische (na)Zorg: elkaar beter vinden

23 november 2020

Hoe kunnen oncologische (na)zorgverleners elkaar beter vinden om goed samen te werken rond een patiënt die wordt/is behandeld vanwege kanker? Deze vraag stond centraal in de netwerkbijeenkomsten oncologische (na)zorg die Mura Zorgadvies online organiseerde in november. Want ook als een patiënt is behandeld of genezen, kunnen de fysieke en psychosociale gevolgen nog lang doorwerken. Wat leverde deze bijeenkomsten op voor de zorgverleners en uiteindelijk voor de zorg?

Zorgverleners die zich bezighouden met oncologische (na)zorg in Gelderse Vallei en Rivierenland vinden het belangrijk om elkaar en elkaars expertise beter te leren kennen, om zo patiënten gerichter naar elkaar te kunnen verwijzen. De netwerkbijeenkomsten oncologische (na)zorg dragen daar aan bij. Ondanks de fysieke afstand, deden alle deelnemers enthousiast mee online. Én nu zijn ze weer wat beter op de hoogte van elkaars expertise.

Communicatiestijl aanpassen op de patiënt met DISC

De bijeenkomst voor zorgverleners in de Gelderse Vallei startte met een presentatie van Liesbeth ter Elst van Levensvragen in de Vallei, gevolgd door een presentatie van Monique van Seters van Coach Connect. Monique vertelde over communicatie met patiënten aan de hand van het DISC-model. Met behulp van dit model kun je herkennen welke communicatiestijl past bij een patiënt en daar je eigen communicatiestijl aan aanpassen, zodat de informatie en hulp die je geeft beter aansluit bij de patiënt. Vervolgens oefenden de deelnemers aan de hand van een casus in kleine groepjes verder met het DISC-model.

Voeding en kanker

Zorgverleners in Rivierenland met elkaar in gesprek.

In Rivierenland was het thema ‘voeding en kanker’. Diëtist Mirjam Cornelissen en orthomoleculair therapeut Jerrold Verwey behandelden dit thema beiden vanuit hun eigen invalshoek. Mirjam gaf onder andere tips bij veelvoorkomende klachten van patiënten, zoals een gebrek aan eetlust. Na de presentaties gingen de deelnemers aan de slag met een casus binnen dit thema.

Volgende bijeenkomst bijwonen?

Wil je ook graag andere zorgverleners in jouw regio leren kennen op het gebied van oncologische (na)zorg? Sluit dan aan bij de volgende bijeenkomst!  Noteer 23 maart 2021 (voor regio Gelderse Vallei) of 30 maart 2021 (voor Rivierenland) in je agenda en mail naar Ellen Selten. Je ontvangt dan binnenkort meer informatie.