Naar nieuws

Blog: “Een blik op innovaties en technologische ontwikkelingen”

24 april 2018

Door Lienke Scheurwater

Robotica, virtual reality, block chain en wearables in de zorg. Wat is je eerste reactie als je deze woorden leest? Voel je gelijk weerstand of schrik opkomen, of maakt het je juist nieuwsgierig? Tijdens de flitsende opening van Fysio-Xperience, een festival vol innovaties en technologische ontwikkelingen, werden we in een sneltreinvaart ondergedompeld in de laatste ontwikkelingen.

Want de ontwikkelingen gaan snel. Stiekem weten we dat wel, maar toch hoor je vaak: “Oh, zo’n vaart zal het niet lopen”. Het gaat niet altijd bewust, maar je onderschat de snelheid en impact van de ontwikkelingen. Je bent al druk genoeg met de alledaagse zorg, laat staan dat je tijd hebt om na te denken over het implementeren van innovaties.

Wat mij duidelijk werd tijdens Fysio-Xperience, is dat we in de zorg de mogelijke groei van innovaties en technologische ontwikkelingen onderschatten. Hoe vaak kijken we buiten onze kaders van de zorg, naar de buurman op het gebied van technologie en ICT?

Eén advies is me bijgebleven: kijk met de bril van exponentiele groeipotentie.

De ontwikkelingen op technologisch gebied verlopen niet volgens een lineaire lijn. Een goed voorbeeld is de smartphone. Voor wat we nu aan rekenkracht in onze broekzak hebben zitten, was 10 jaar geleden een hele grote ruimte vol met apparatuur voor nodig. Alles wat nu in opkomst is, kan binnen een hele korte tijd exponentieel groeien. Dus kijk om je heen en zie de mogelijke potentie.

Hoe doe je dat?

  • Zie de kansen voor samenwerking en aanvulling van technologie op de bestaande zorg. Het biedt mogelijkheden om de menselijke kant van zorg aan te vullen met de kracht van technologie. Het zal nooit de menselijke kant kunnen vervangen.
  • Ga voor het ‘laaghangend fruit’ en hou het simpel. Welke voorbeelden kun je eenvoudig toepassen? Je hoeft niet vooruit te lopen, maar het is slim om wel aan te haken.
  • Hou oog voor ontwikkelingen, maar wees kritisch. Met welk doel wil je een innovatie inzetten?

Innoveren betekent niet alleen het gebruiken van nieuwe technologie, het is ook door een andere blik naar de bestaande zorg kijken. Een mooi voorbeeld is het project ‘Beter uit bed’ in het Radboudumc. Waar normaal gesproken patiënten zo’n 80% van de tijd in bed liggen, worden patiënten nu uitgedaagd om uit het bed en in beweging te komen. Kijk, daar word ik enthousiast van met mijn achtergrond als fysiotherapeut!

Hoe kijk jij naar innovaties? Ben je bezig met technologische ontwikkelingen of wacht je liever af? Ik ga er graag over met je in gesprek!