Kennismaken met oplossingsgericht werken

Naar bijeenkomsten

Wil je kennismaken met positief en oplossingsgericht werken? Mura organiseert op 6 maart een inspiratiesessie ‘Kennismaken met oplossingsgericht werken’ door Pieter Jansen.

Pieter Jansen
Pieter Jansen is huisarts en initiatiefnemer van het project Gezondhuizen. Hij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in het positief en oplossingsgericht werken. Samen met Fredrike Bannink schreef hij een boek over het oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk.

Oplossingsgericht werken in de praktijk
In de gezondheidszorg is men opgeleid met het medische model. Dit oorzaak-gevolg model is dominant voor de manier van denken in de gezondheidszorg. Zorgaanbieders zijn zeer goed getraind in deze werkwijze en het gaat ze heel natuurlijk af. Het oplossingsgericht werken is een aanvulling op het medisch model, maar heeft een ander vertrekpunt; de patiënt/cliënt bepaalt wat zijn/haar vraag is. De hulpverlener sluit aan bij de vraag van de patiënt en helpt hem zoeken naar mogelijkheden om de gewenste situatie te bereiken. De focus ligt op de gewenste toekomst. De professional geeft geen adviezen, maar helpt patiënten/cliënten de gewenste toekomst te bereiken door het stellen van oplossingsgerichte vragen (bijvoorbeeld: Waar hoop je op? Welk verschil zal dat maken?), het vinden van uitzonderingen (bijvoorbeeld: Wanneer is het probleem/klacht er niet of minder?) en het geven van positieve bekrachtiging van wat werkt. De ervaringen met oplossingsgericht werken zijn veelbelovend.

Effectiviteit van oplossingsgericht werken.
Er is wetenschappelijk bewijs dat een oplossingsgerichte aanpak minstens even effectief is als andere behandelvormen en dat de autonomie van de patiënt goed is gewaarborgd. Bovendien doet de oplossingsgerichte aanpak het beter bij patiënten uit lagere sociaaleconomische milieus dan de traditionele vormen van behandeling. De oplossingsgerichte aanpak is betrekkelijk snel te leren en zorgt volgens onderzoek voor verbetering van de moraal en minder burn-out bij professionals.

Aanmeldformulier Inspiratiesessie 'Kennismaken met oplossingsgericht werken'

 • Organisator:
  Mura
 • Datum:
  06 maart 2018
 • Tijdstip:
  18:00 - 20:00 uur
 • Locatie:
  Moeke Rhenen te Rhenen