Naar bijeenkomsten

Digitale inspiratiesessie: Samen werken aan een sterke jeugdzorg

De jeugdzorg staat onder druk. Stijgende kosten, lange wachtlijsten, veel bureaucratie. Gemeentes, scholen, huisartsen, paramedici, GGZ, jeugdgezondheidszorg en andere partijen werken voor en met jeugdigen. Toch krijgen jeugdigen en gezinnen niet altijd tijdige of best passende zorg of ondersteuning.

Om de jeugdzorg toekomstbestendig te maken is de beweging nodig meer te gaan werken aan versterking van de basis, preventie en eerstelijnsondersteuning. Goede samenwerking en communicatie tussen partijen, over de domeinen heen, is hierbij essentieel. En ook dat ouders en jeugdigen voldoende betrokken worden en eigen regie ervaren. In de praktijk is dit alleen niet zo makkelijk! Mura Zorgadvies ondersteunt organisaties graag hierbij. Daarom organiseren wij op dinsdag 19 januari 2021 een gratis online inspiratiesessie.

Online inspiratiesessie met praktijkvoorbeelden

Wil jij geïnspireerd worden door praktijkvoorbeelden? Collega’s uit de regio ontmoeten die zich ook met jeugdzorg bezig houden? Ervaringen uitwisselen en goede ideeën krijgen? Doe dan mee met de online inspiratiesessie! Deelname is kosteloos. Het aanmeldformulier vind je onderaan deze pagina .

Een van de succesvolle praktijkvoorbeelden waarmee je in de bijeenkomst kennismaakt is communicatieplatform OZOverbindzorg. In Rivierenland werken we in de zorg voor ouderen al met het communicatieplatform OZOverbindzorg. Verspreid over Nederland zijn er ook al goede ervaringen met OZOverbindzorg in de zorg voor jeugdigen. Communicatie tussen school, gemeente, zorgverleners en ouders kan door de AVG richtlijnen niet meer ‘zomaar’ via de mail. Dit moet allemaal beveiligd. Met als gevolg dat je voor elke mail over een jeugdige een code krijgt om de informatie te kunnen lezen. Als je veel met jeugdigen werkt, kost dit proces veel tijd. Met OZOverbindzorg is dat verleden tijd, je communiceert veilig naar wie jij wilt in het netwerk (geen codes meer nodig!). En ouders worden veel meer betrokken in de communicatie en krijgen hierdoor meer regie.  De kracht van OZOverbindzorg is dat álle partijen die betrokken zijn bij het kind of de jongere eenvoudig toegang krijgen tot het platform, met als resultaat betere afstemming en samenwerking. Nieuwsgierig wat OZOverbindzorg is, hoe het werkt én wat het oplevert? Dat hoor je in de inspiratiesessie.

In de bijeenkomst zal ook een tweede voorbeeld worden gepresenteerd over hoe eerste lijn (huisartsen) en sociale wijkteams tot betere samenwerking komen. Als de spreker bekend is, zullen we de informatie op deze plek met je delen.

Vijf oplossingsrichtingen

Mura Zorgadvies brengt partijen samen die elkaar van nature misschien niet zo goed weten te vinden. De stelsels veranderen we niet zomaar; we kunnen wel binnen deze kaders samen werken aan praktische oplossingen. Zodat de jeugdige en zijn/haar gezin de best passende oplossing krijgt! Wij zetten in op vijf oplossingsrichtingen voor een sterkere en betere jeugdzorg:

 1. Bieden van inzicht en stuurinformatie, zodat je inzicht krijgt in jouw lokale situatie en weet of jouw aanpak werkt;
 2. Meer preventie en versterken van de sociale basis, zodat je problemen voorkomt;
 3. Netwerkvorming en samenwerking, zodat je efficiënter en met beter resultaat samenwerkt;
 4. Sterke eerste lijn, zodat je minder specialistische hulp nodig hebt;
 5. Sterke jeugd(zorg)teams, omdat professionals én ouders zelf goed weten wat nodig is!

Lees er meer over in de infographic voor een sterkere en betere jeugdzorg.

Aanmeldformulier Digitale inspiratiesessie: Samen werken aan een sterke jeugdzorg - 19 januari 2021

  Let op of je na verzenden een pop-up melding krijgt met 'dank voor je aanmelding'. Is dit niet het geval, scroll dan naar beneden door het formulier heen om een eventuele foutmelding te corrigeren!
 • Organisator:
  Mura Zorgadvies
 • Datum:
  19 januari 2021
 • Tijdstip:
  16:00 - 17:30 uur
 • Locatie:
  Online (MS Teams)